środa, 17 września 2014

Właściwości kawy zbożowej oraz jej skład.

saeco aulika


Kawa zbożowa, podobnie do kawy tradycyjnej, kofeinowej, wykazuje wiele pozytywnych cech, które wpływają na nasze zdrowie. O ile kawa tradycyjna jest pod wieloma względami dyskusyjna, to kawa zbożowa posiada głównie zalety. Oraz bogactwo składników, ważnych dla naszego zdrowia.
Zawiera między innymi:

  • Polifenole – Są to związki organiczne z grupy, jak nazwa wskazuje, fenoli. Występują w roślinach. Działają bardzo korzystnie na nasze zdrowie. Wykazują właściwości przeciwutleniające i tym samym zmniejszają szansę na wystąpienie raka oraz chorób układu krwionośnego.

  • Inulina – Jest prebiotykiem, należącym do fruktanów. Występuje w postaci białego proszku. Pod wieloma względami przypomina skrobię. Stymuluje wzrost korzystnej mikroflory układu pokarmowego. Zapobiega zaparciom i poprawia wchłanianie wapnia. Obniża cholesterol i poziom lipidów w surowicy krwi. Wykazuje również działanie przeciwnowotworowe.

  • Witaminy grupy B. – Witamina B6 jest znana chyba wszystkim, ponieważ poprawia wchłanianie magnezu. Pozostałe witaminy grupy B. wspomagają układ odpornościowy i nerwowy oraz bardzo dobrze wpływają na skórę i włosy.

  • Białka i węglowodany złożone – to one odpowiadają, za pojawiające się uczucie sytości po wypiciu kawy zbożowej. Są bardzo dużym źródłem energii, pomimo bardzo małej kaloryczności.

  • Magnez – tego pierwiastka chyba nie trzeba przedstawiać. Każdy, chociaż odrobinę świadomy kawosz wie, że picie kawy bardzo ogranicza wchłanianie magnezu z przewodu pokarmowego. Zbożowa kawa ziarnista, nie dość, że nie ogranicza wchłaniania magnezu, to jeszcze sama w sobie magnez zawiera. Pierwiastek ten jest odpowiedzialny za naszą odporność na czynniki stresowe. Oraz na ogólną odporność naszego organizmu. Mając niedobory magnezu, możemy spotkać się z drżeniem mięśni oraz rozkojarzeniem. Magnez usprawnia procesy myślowe, poprzez polepszenie przekazu impulsów elektrycznych.

  • Cykoria – O niej można napisać oddzielny post, ponieważ właściwości korzystnych dla naszego zdrowia a całkiem dużo. O to kilka z nich: obniża cholesterol, oczyszcza organizm i wzmacnia jego odporność, wspomaga proces leczenia bezsenności, wzmacnia włosy, przyspiesza metabolizm. Kolejne punkty można wymieniać do jutra.

  • Błonnik – jest włóknem pokarmowym, które nie ulega trawieniu przez enzymy żołądkowe. Podobnie jak cykoria, ma wiele właściwości korzystnych dla naszego zdrowia. Przede wszystkim prowadzi do regulacji cyklu wypróżnień, obniża ciśnienie krwi. Zmniejsza uczucie głodu oraz prowadzi do rozwoju pożytecznych dla naszego zdrowia bakterii jelitowych.
kawa ziarnista sklep

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz