Kawa ziarnista i
zawarta w niej kofeina ma szereg zalet, miedzy innymi, poprawia koncentracje i
pamięć. O całym szeregu zalet jakie niesie ze sobą spożywanie naparów z kawy
pisałem we wcześniejszych postach. Tym razem jednak przekonamy się ile warta
jest kawa ziarnista bez kofeiny. Przede wszystkim, dedykowana jest tym, którzy
kofeiny powinni unikać, lub po prostu jej nie lubią. A takich osób, wbrew
pozorom jest sporo. O tym, jak uzyskuje się kawę bezkofeinową pisałem również
we wcześniejszych postach. Przypomnę jednak, że wszelkie procesy prowadzące do
wyeliminowania kofeiny z ziaren kawy, nie zabijają na szczęście jej prawdziwego
aromatu i smaku. W zasadzie nie ma innych różnic pomiędzy kawą z kofeiną oraz
bez kofeiny, oprócz tej jednej. Oczywiście, kawa bezkofeinowa zawiera śladowe
ilości kofeiny. Trzeba pamiętać, że cztery filiżanki kawy bezkofeinowej
zawierają tyle substancji pobudzających, ile jedna filiżanka tradycyjnej kawy.
Niestety, badanie pokazują, że kawa bezkofeinowa nie jest
zdrowsza od kawy tradycyjnej. Przede wszystkim, do znanych nam procesów obróbki
dodawany jest kolejny. Niestety odbywa się on przy użyciu chemikaliów. A to nie
wróży niczego dobrego. Badania potwierdzają, że u osób spożywających kawę bez kofeiny
przez okres trzech miesięcy wzrósł poziom cholesterolu nawet o 7%. Prowadzi to
bezpośrednio, do wzrostu ryzyka wystąpienia chorób serca nawet o 10%. Zwiększa
również prawdopodobieństwo wystąpienia zaburzeń metabolicznych.
W przypadku ciąży, nie ma jednoznacznych badań, które
rozstrzygałyby jak bardzo kofeina wpływa na ten proces. Generalnie mówi się o
tym, że spożywanie kofeiny może przyczynić się do zmniejszenia wagi
urodzeniowej dziecka oraz do poronienia. Kawa bezkofeinowa zawiera śladowe
ilości kofeiny. Jeżeli rzeczywiście ma wpływ na przebieg ciąży, wówczas lepiej
kawę odłożyć. Jednak są osoby, które nie wyobrażają sobie życia bez kawy.
Dlatego wówczas, lepiej zastąpić tradycyjną kawę z kofeiną, tą bezkofeinową.
Osoby, które ze względów zdrowotnych muszą zrezygnować z
picia tradycyjnej kawy, musza być przygotowane na to, że pomimo przejścia na
kawę bezkofeinową, nadal mogą pojawiać się dolegliwości, jakie towarzyszyły im
podczas picia tradycyjnej kawy. Dlaczego? Ponieważ, w kawie znajduje się ogromna
ilość różnych substancji chemicznych. O większości z nich nie mamy tak na prawdę
pojęcia. Jednak przywykliśmy do tego, że lekarze i naukowcy skupiają się
głównie na kofeinie. Jest to niestety błąd, ponieważ nie tylko kofeina ma wpływ
na nasze zdrowie. Dlatego, zanim sięgniemy po kolejną filiżankę (nawet
bezkofeinową), powinniśmy się dobrze zastanowić, czy aby naprawdę warto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz