środa, 17 września 2014

Kawa zbożowa

Restauracja Grodzisk


Za pewne każdy z nas miał do czynienia z kawą zbożową. Jednak zapewne nie każdemu przypadła ona do gustu, pomimo ogromnego podobieństwa do kawy tradycyjnej. A sądząc po gustach moich znajomych z pracy, chyba nie przypadła nikomu. W każdym razie, mi też. Jednak nie oznacza to, że powinniśmy o niej całkowicie zapomnieć. Kawa zbożowa ma swoje specyficzne właściwości i warto o niej pamiętać, gdy nasza standardowa, kofeina stanie się dla nas zagrożeniem, albo po prostu przestanie nam smakować. Różnie bywa.

Zacznę nieco od tyłu. Skoro wspomniałem, że powinniśmy o niej pamiętać, gdy kofeina będzie dla nas zagrożeniem, trzeba wspomnieć jakie to zagrożenie jest. Producent kawy twierdzi, że warto ją pić, gdy mamy do czynienia z chorobami serca, wrzodami dwunastnicy i żołądka. Mogą ją pić dzieci oraz kobiety w ciąży. Kawa zbożowa nie zawiera kofeiny, więc nie utrudnia w żadnym stopniu przyswajania magnezu. Wręcz przeciwnie, sama ten magnez zawiera. Mogą ja bez problemu pić kobiety przechodzące, bądź będące po menopauzie.

kawa ziarnista sklep

Pod względem aromatu, trudno się dziwić, że kawa zbożowa jest nazywana kawą. Jednak, jeśli chodzi o skład, jest to zupełnie inny napój. Chociaż, technologia produkcji jest podobna. Ziarna są palone podobnie, jak ziarna kawy. Przygotowuje się go z różnych mieszanek ziaren zbóż, takich jak żyto, pszenica, jęczmień, cykoria a nawet buraków cukrowych. Jak łatwo się domyślić, jest napojem bezkofeinowym, dlatego, jak napisałem wcześniej, mogą ją pić praktycznie wszyscy. Kawa ta jest dostępna w różnej formie. W formie rozpuszczalnej, w torebkach czy po prostu jako kawa ziarnista.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz