Ekspresy do kawy dzielimy na dwie grupy: przelewowe oraz ciśnieniowe. Ponadto, do ekspresów ciśnieniowych zaliczamy ekspresy kolbowe, automatyczne, niskociśnieniowe oraz dzbankowe. Obsługa ekspresu do kawy jest dziecinnie prosta, dlatego nie ma sensu tego objaśniać. Co do samych ekspresów, ich budowa i zasada działania nie jest tak skomplikowana, jak mogłoby się to wydawać.
Ekspresy dzbanowy i niskociśnieniowy (3-4 bary) działają na tej samej zasadzie. Podczas podgrzewania wody, do temperatury wrzenia, ciśnienie pary wodnej wypycha ją ze zbiornika wody wprost na sita, na których znajduje się kawa. Para nabiera aromatu i wędruje dalej. do następnego zbiornika, w którym ulega skropleniu. Wówczas, pod postacią kawy, jest już gotowa do spożycia. Ekspres kolbowy, inaczej wysokociśnieniowy (9-11 barów) dozuje wodę o odpowiedniej temperaturze (około 95 stopni) do pojemnika, w którym znajduje się kawa. Kawa wytwarzana przez taki ekspres posiada charakterystyczny aromat, i brązową piankę. Ekspresy automatyczne zazwyczaj zawierają wbudowany młynek, mielący kawę. W ekspresie tym, za każdym razem, kawa parzona jest ze świeżych ziaren. Nie ma wbudowanej kolby, kawa ziarnista wsypywana jest w dużych ilościach do zbiornika na nią przeznaczonego. Ekspres przelewowy wytwarza kawę z większą ilością kofeiny, niż pozostałe ekspresy. Ponieważ gorąca woda wlewana jest do zbiornika, w którym znajduje się zmielona kawa. Kontakt kawy z wodą jest stosunkowo długi. Mieszanka jest przesączana przez papierowy filtr.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz